Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ποιος θέλει να γίνει πουαντιγιστής;


Ξέρετε τι είναι ο Πουαντιγισμός;

Είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στην Γαλλία τον 19ο αιώνα.
Ο πρώτος ζωγράφος που ξεκίνησε αυτό το κίνημα είναι ο Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91) με τον πίνακα που βλέπετε παραπάνω και ονομάζεται "Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ".
Η λέξη πουαντιγισμός (στα γαλλικά pointillisme) προέρχεται από την γαλλική «point» που σημαίνει τελεία. Έτσι, οι ζωγράφοι του συγκεκριμένου κινήματος ζωγράφιζαν μόνο με τελείες. 
Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα-κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συνδυάζονται τα χρώματα με την βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. 

Έτσι, για να κάνει για παράδειγμα κάποιος ένα πορτοκαλί λουλούδι, βάζει κόκκινες και κίτρινες τελείες . Όσο πιο ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί θέλει, τόσο περισσότερες κίτρινες τελείες βάζει, και όσο πιο σκούρο πορτοκαλί θέλει, τόσο πιο πολλές κόκκινες τελείες βάζει.

Θέλετε να γίνετε πουαντιγιστές;
Χρειάζεστε μόνο ένα μπλοκ ζωγραφικής και μπογιές!

Κάντε πρώτα ένα σχέδιο με μολύβι και συνεχίστε με χρώμα!
Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι τέτοια που θα αφήνουν αποτύπωμα αμέσως, όπως μαρκαδόροι, μαρκαδοράκια, στυλό, πενάκια κ.α.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε είτε καλαμάκια από σουβλάκια, είτε μπατονέτες. Βάζετε τις τέμπερες ή τα ακρυλικά σε μια παλέτα και βουτάτε την μύτη από τα καλαμάκια ή από την μπατονέτα μέσα στο χρώμα. Κάνετε δυο τρεις τελείες και βουτάτε πάλι στο χρώμα!

Πώς σας φαίνεται αυτή η τεχνική;


Πηγή: https://paidiamenoumespiti.wixsite.com/paidiastospiti/post/πουαντιγισμός-στο-σπίτι
Εικόνα: http://evdokia.weebly.com/piomicronupsilonalphanutauiotagammaiotasigmamu972sigmaf.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου